úterý 13. března 2012

Android vs. diakritika = zlo?

Každý smartphone uživatel tu situaci zná. Na mobil mu dorazí e-mail od důležitého klienta, na který je nutno okamžitě, tj. z telefonu reagovat. A samozřejmě reagovat tak, jak se sluší a patří.

Dle vlastní zkušenosti z iOS jsem si říkal, že to nemusí být žádný problém ani u Androidu. Jenže...

Jak mi v zápětí došlo, při používání Androidího telefonu nevyužívám českou diakritiku. Pokud se ptáte proč, řešení je jednoduché. Je naprosto hloupě vymyšlená a zdržuje od psaní. Možná bych si měl zkusit stopnout počet znaků za minutu s a bez použití diakritiky na takovém telefonu.

Jak z předchozího vyplívá, přešel jsem z iOS na Android. iOS má háček a čárku umístěnou v pravé části klávesnice, a pokud chcete napsat písmeno s jedním z těchto znaků, dodatečně na něj kliknete. I klik navíc může zdržovat.

Android pro jistotu tuto možnost nevytvořil (pravděpodobně aby nedošlo k nějakým dalším patentovým sporům), avšak nabídl napsání znaku s háčkem či čárkou dlouhým (opravdu moc dlouhým) podržením zvoleného písmena. Rejpal může namítnout, že se tato prodleva dá nastavit. Nicméně se mi během půl roku nepodařilo najít optimální nastavení pro rychlost i použitelnost.

Jak je na tom Windows Phone nevím. Proto jsem se rozhodl vytvořit formulář, na který můžete odpovídat. Naleznete jej v horní nabídce. Výsledky tohoto průzkumu budou později zveřejněny.